Rakúske banky ohrozuje tzv. ruská kríza, hrozba je však zvládnuteľná

01.04.2014 Celý región

Viedeň 1. apríla (TASR) - Rakúske banky, ktoré po páde železnej opony expandovali do krajín strednej a východnej Európy, teraz najviac ohrozuje tzv. ruská kríza. Európske banky sa vo všeobecnosti priamo angažovali v Rusku oveľa viac ako americké či ázijské finančné ústavy, ale problémy, ktoré im z toho teraz vyplývajú, sú zvládnuteľné. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu ratingovej spoločnosti Fitch.

Pohľadávky medzinárodných bánk v Rusku dosiahli na konci 3. kvartálu minulého roka 242 miliárd USD (175,5 miliardy eur), z toho tri štvrtiny z tejto sumy predstavujú pohľadávky európskych bánk, 16 % sa týka severoamerických bánk a 7 % bánk z ázijsko-tichomorského regiónu. Vyplýva to z údajov, ktoré začiatkom marca zverejnila Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

Čo sa týka európskych bánk, doterajší vývoj krízy, ktorú vyvolal postup Moskvy voči Ukrajine a anexia Krymu, vyvoláva tlak na príjmy ich ruských dcér. Tieto sú však financované z miestnych zdrojov a nie sú závislé od svojich matiek.

Experti odhadujú, že materské banky poskytli svojim ruským dcéram financie vo výške len zhruba 8 miliárd USD. Táto suma by síce mohla stúpnuť, ak Západ sprísni sankcie voči Rusku, prípadne keby ruské dcéry potrebovali od matiek kapitálovú injekciu na zvýšenie likvidity, ale oveľa väčšiu a bezprostrednú hrozbu pre bankový sektor v Rusku predstavuje spomalenie ruskej ekonomiky a tlak na rubeľ.

Rakúske banky sa v rámci svoje expanzie na východ najviac angažovali v Rusku. Ruská dcéra Raiffeisen Bank International (RBI) sa vlani podieľala zhruba 21 % na prevádzkových tržbách celej skupiny. A je pravdepodobné, že tento rok budú jej tržby aj zisk v dôsledku krízy nižšie. RBI je tak viac závislá od vývoja na trhoch v ostatných krajinách strednej a východnej Európy, v ktorých pôsobí.

Na ruskom trhu pôsobia aj ďalšie rakúske banky, napríklad UniCredit Bank Austria, ale ich podiel na príjmoch materskej skupiny nie je taký veľký. Podobne je to aj v prípade francúzskych bánk Société Génerale, BNP Paribas a Crédit Agricole, ktoré majú v Rusku len malé pobočky.

Americké banky majú v Rusku priame pohľadávky iba vo výške 37 miliárd USD, aj keď niektoré môžu mať aj ďalšie pohľadávky, ktoré nie sú v tomto čísle zahrnuté, napríklad garancie alebo deriváty. Nejde však o žiadne veľké sumy.
 

Vyberte región